Toţi oamenii care gândesc sunt atei?

Preconceptii despre ateism

Pentru inceput vreau sa-mi cer scuze pentru lunga pauza in care n-am reusit sa public nimic, insa datorez asta vizitei mele in SUA la o sindrofie de umanisti seculari in Montana, asezata in aceasta perioada a anului. Nu o sa intru in detalii,  insa am sa dezvolt tema unei conversatii care am avut-o cu un apologet care imi reprosa masacrele aduse de ateism, ca un raspuns la daunele cauzate de religie in decursul secolelor.

Si in boxa vituperanta stau Adolf  Hitler si Iosif Stalin etern acuzati ca la baza dictaturilor lor se manifesta un ateism frapant care le motiva crimele. Singura problema sta in faptul ca ideologiile lor erau mult prea similare cu religia, ajungand sa fie sisteme eminamente dogmatice. Ceea ce a fost destul de interesant a fost recomandarea apologetului din Nebraska data ateilor sa migreze in Coreea de Nord unde considera el ca ar fi edenul ateilor, un stat ateu modern.

Sa facem o scurta introspectie in aceasta asumptie.

Conducatorul statului Kim Jong Il, mort de ani buni este tot suveranul statului. Fiul sau guverneaza doar armata si guvernul. Este singurul stat pe care il cunoastem si care l-a cunoscut omenirea care sa onoreze o tanatocratie. Este organizata exact ca un cult faith-based, centrat pe venerarea acestui personaj. Cetatenii acestui „splendid” stat chiar cred ca ajutorul oferit de SUA prin transportul naval de hrana catre Coreea de Nord sunt ofrande date de americani liderului lor.

Acest mecanism socio-politic suna foarte propice dezvoltarii. Este prea putina credinta problema? Este ateismul responsabil aici? Este comunismul nord-coreean motivat sa comita atrocitatile care le-a comis si care comite in continuare doar datorita necredintei intr-un dumnezeu?

Auschwitz si gulagurile nu sunt produsul  rationamentului ateist, ci rezultatul a cu totul alte dogme. Bizar e faptul ca toata lumea il invoca si pe Hitler, insa ei nu inteleg ca realitatea demonstreaza foarte clar ca acest lucru e departe de adevar. Hitler invoca numele lui Dumnezeu de nenumarate ori in Mein Kempf, soldatii jurau in numele fuhrerului si al Domnului, iar motto-ul armatei era Gott mit unsDumnezeu e cu noi. Pe Hitler il motivau credinte precum superioritatea ariana sau dogme anti-sioniste, deci ramane un exemplu stupid in acest sens si exemplificarea lui nu arata decat lipsa de concretete istorica a emitatorului. Cat despre Stalin, el nu a orchestrat un genocid derivat din ateismul lui, ci au fost multe alte ideologii politice si nationaliste care sa-l determine sa ajunga dictatorul criminal.

Insa…

Sa privim si opozitia. Djihadul are baze religioase solide care motiveaza atrocitati ca 11 septembrie si cruciadele. O persoana alminteri etica, este motivata de religia sa sa aduc contributii non-etice societatii. Religia in mod explicit justifica orori datorita credintei intr-un zeu absurd, fara a lasa loc de scepticism, un act greu blamat si sanctionabil de o religie stricta ad nauseam.

Nu exista nicio dovada palpabila care sa ne ateste ca ateismul a produs dezastre. Intr-adevar Kim Jong Il, Iosif Stalin sau Mao Tzedun au fost atei, insa NU acesta a fost motivul imoralitatii lor. Pusa in paralel cu fetida fresca cu care se prezinta religia… as zice ca suntem cu mult superiori motivati sa putem avea ultimul cuvant in aceasta instanta.

Anunțuri

5 responses

 1. crip 71

  „inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu”.
  Frica de Dumnezeu este acel sentiment care te pune in garda totdeauna cand vrei sa savarsesti un rau oarecare , aducandu-ti aminte ca iti vei primi rasplata dupa masura faptei .
  Daca acei conducatori de stat ar fi stiut acest lucru , nu ar fi indraznit sa omoare milioane de oameni . Crezand ca nu au cui sa dea socoteala de atrocitatile comise nu au mai avut nici o limita . Iata MOTIVUL imoralitatii lor .
  Pentru cei ce cred in existenta lui Dumnezeu , dar fac deasemenea nenumarate crime , trebuie sa intelegi ca adevarata problema pentru intreaga omenire este aceasta : Cine este Adevaratul Dumnezeu si ce doreste El de la mine? Pentru ca marea majoritate a oamenilor isi construiesc in mintea lor un dumnezeu fals , care sa le dea dreptate rautatii lor . ” Nu tot cel ce spune Doamne , Doamne , va intra in Imparatia lui Dumnezeu ” ne invata Iisus Hristos , ” ci cel care face voia lui Dumnezeu ” .

  29 Decembrie 2010 la 13:19

  • Ma frapeaza fraza ta. “Inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu”. Cum se poate, noi ca fiinte rationale cu un cortex evoluat in secolul XXI, sa pretindem ca jurisdictia celestiala are pretentia de a ne guverna gandirea, sub auspiciul fricii.
   Poate intr-adevar religia a avut o importanta sa ne formeze o gandire asupra moralitatii noastre, insa precum observi utilizez timpul trecut. A avut, iar acum putem admite ca suntem suficient de dezvoltati axiologic sa renuntam la aceasta superstitie anacronica. E inutil sa pretinzi ca rezistenta unei religii de-a lungul timpului o face cu atat mai veridica. A fost un mecanism politic, manipulator de o eficacitate imuabila incepand cu Constantin cel Mare sau Saul din Tars.
   Problema absentei unei persoane careia sa dea socoteala e profund eronata daca te gandesti ca nu doar comunismul a adus pagube umanitatii. E doar o chestiune de ideologie. Ideologia comunista a distrus sute de mii de vieti, nu ateismul. Sustin eroarea pentru simplul fapt ca religia de asemenea o face, si ea are un zeu caruia sa-i dea socoteala.
   Dar tu continui cu problematica recognoscibilitatii adevaratului zeu in aceasta masa mitologica de falsi.
   Pe tine ca si crestin, fiindca ai fost crescut intr-un anumit mediu socio-cultural, ti-ai dezvoltat o mentalitate pacifista de natura invataturilor hristice cu credinta intr-un Dumnezeu iubitor de pace. Un islamist, crescut in mediul socio-cultural al unei natiuni in razboi, al carei religie sustine violenta ca un procedeu purgativ al spiritului, si-a dezvoltat o mentalitate martiala, de natura invataturilor mahomedane, cu credinta intr-un Allah razboinic.
   Nu pretinde ca ai avea aceeasi mentalitate in acest context fiindca in mod evident te inseli.

   7 Iunie 2011 la 8:50

 2. Nimeni nu-ti poate da confirmarea ca dumnezeul tau e cel real. Nimeni. Iar a insista pe acest lucru nu te face decat ignorant la celelalte contexte istorice in care si-au dezvoltat altii credinta intr-un zeu.

  7 Iunie 2011 la 8:55

 3. Adi

  `sustine violenta ca un procedeu purgativ al spiritului`
  Tu esti complet ignorant?
  Nu cunosti macar ca `Islam`, literal, inseamna pace?
  Salam iti suna cunoscut?
  Aia cu razboinicul se potriveste, insa, evreilor…

  In ceea ce priveste `comunismul religios`, pe langa a fi plictisitor de neoriginal, e o aberatie cumplita.
  Asa poti sa faci o religie din orice!
  Stii ca statele au norme socio-culturale, stiintifice, dupa care definesc ce este o religie. Nu a existat niciun stat care sa proclme comunismul sau fascismul ca religie. Prin urmare, `argumentul` tau se bazeaza pe parerea ta, nu pe realitate.

  13 Iunie 2011 la 8:34

 4. frica de Dumnezeu apare numai atunci cand esti ispitit sa faci ceva impotriva voii Lui ( adica impotriva Dragostei). Pentru cel ajuns la IUBIREA DESAVARSITA ( adica cei pe care noi ii numim sfinti ), frica nu mai exista.
  „Zis-a avva Antonie: eu nu ma mai tem de Dumnezeu, ci il iubesc pe El. Ca dragostea scoate afara frica.” (Patericul egiptean).
  Frica lui Dumnezeu este un dar pe care il primeste omul ce crede in El pentru a se putea feri de gandurile si faptele cele rele si a putea inainta pe calea virtutilor. Nu este frica pe care o simtim noi atunci cand avem de suferit ceva rau, ci e mai mult o purtare de grija , o atentie asupra sinelui , o putere prin care credinciosul devine tot mai stapan pe propriile ganduri , putand sa nu le primeasca in inima pe cele rele si primind numai gandurile bune .
  Doamne ajuta!

  1 Iulie 2011 la 11:11

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s